Geny do zwiększenia ilości fenoli w kapustnych
23 czerwca 2016, 10:22Naukowcy z Uniwersytetu Illinois wskazali geny, które wg nich, mogą odpowiadać za akumulację fenoli w brokułach. Jeśli ich przypuszczenia się potwierdzą, będzie je można wykorzystać w programach hodowlanych do upakowania w kapustowatych jeszcze większych ilości tych dobroczynnych związków.
Witaminy A i C pomagają wymazać pamięć komórkową
14 października 2016, 06:13Wiadomo już, w jaki sposób witaminy A i C modyfikują epigenetyczną "pamięć" komórek. To bardzo ważne dla medycyny regeneracyjnej i reprogramowania jednych komórek w drugie.
Wyższe ciśnienie? Będzie chłopiec!
18 stycznia 2017, 11:49Ciśnienie kobiety przed ciążą wpływa na prawdopodobieństwo urodzenia dziecka konkretnej płci.
Szybki rozwój energetyki słonecznej
14 kwietnia 2017, 10:58W roku 2000 na całym świecie zainstalowane były panele słoneczne o łącznej mocy około 4 GW i wydawało się, że energetyka słoneczna raczej nie ma przed sobą przyszłości. Jeszcze w 2002 roku Międzynarodowa Agencja Energii przewidywała, że do roku 2020 zainstalowana globalnie moc energetyki słonecznej wyniesie około 10 GW, a jej udział w światowej produkcji energii będzie praktycznie niezauważalny.
Cukrzycowy mikrobiom jamy ustnej sprzyja chorobom przyzębia
21 lipca 2017, 11:11Cukrzyca powoduje zmiany w mikrobiomie jamy ustnej, które ułatwiają rozwój chorób przyzębia.
Wyraźny wzrost stężenia glifosatu po wprowadzeniu genetycznie modyfikowanej żywności
25 października 2017, 11:16W ciągu ostatnich dwóch dekad w organizmach ludzi wyraźnie wzrósł poziom glifosatu, kontrowersyjnego związku chemicznego obecnego w preparacie Roundup firmy Monsanto. Wzrost zauważalny jest od roku 1994, w którym to na terenie USA dopuszczono do upraw genetycznie modyfikowane rośliny odporne na działanie glifosatu.
Wyhodowali jajo od podstaw
9 lutego 2018, 13:10Po raz pierwszy z wyekstrahowanych z tkanki jajników komórek na bardzo wczesnym etapie rozwoju udało się wyhodować gotowe do zapłodnienia ludzkie jaja.
Kefir pomaga obniżyć ciśnienie krwi
26 kwietnia 2018, 10:36Picie kefiru może obniżać ciśnienie, sprzyjając komunikacji między mikrobiomem przewodu pokarmowego i mózgiem.
Przełomowe odkrycie zmieni sposób tworzenia leków
6 września 2018, 09:56Na University of Texas w San Antonio (UTSA) dokonano przełomowego odkrycia, które będzie miało olbrzymie znaczenie dla prac nad nowymi lekami. Odkrycie ma związek z fluorem, który tworzy najsilniejsze, po krzemie, wiązania atomowe z węglem.
Niebieskie światło obniża ciśnienie
9 listopada 2018, 12:27Ekspozycja na niebieskie światło obniża ciśnienie krwi, zmniejszając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.